Fanit rahoittavat levyjä

4.5.2015 | |

Musadiggari – voisitko rahoittaa suosikkibändisi uutuuslevyn? Joukkorahoitus on toiminut aiemmin musiikkirintamalla esimerkiksi rahoitettaessa suuria festivaaleja ja tapahtumia. Nyt artistit toivovat fanien raottavan lompakoidensa remmejä myös laadukkaampien uutuusalbumien toivossa.

Jonna Pirinen

Alun perin Popstars-ohjelmasta koko kansan suosioon noussut Jonna Pirinen, taiteilijanimeltään Jonna, on alkanut kerätä faneiltaan rahaa uutuusalbuminsa tuotantoon. Kokeilu koskee artistin seuraavaa englanninkielistä levyä, joka on tarkoitus julkaista kuluvan kevään aikana. Suomessa artistien hyödyntämä joukkorahoitus on vielä melko uusi ilmiö, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa luovan työn rahoittaminen lahjoitusten avulla on jo arkipäivää.

Mun ystävä Jenkeistä mainitsi mulle joukkorahoituksesta pari vuotta sitten, ja innostuin siitä heti. Mun täytyi vaan ensin saada levyn tiimi kasaan niin, että pystyisin julkaisemaan albumin mahdollisimman nopeasti kampanjan jälkeen”, Jonna kommentoi tammikuun lopussa Findancen verkkolehdelle.

Yhdysvalloissa esimerkiksi Parteon-nimiseen rahoituspalveluun kirjauduttuaan voi lahjoittaa rahaa valitsemalleen levyä työstävälle artistille. Suomessa väylän lahjoittamiseen tarjoaa vuonna 2013 perustettu Mesenaatti.me-joukkorahoituspalvelu.

Normaalisti lahjoittajat ovat faneja tai yhteisöjä, jotka haluavat tukea luovia aloja.

Suomessa joukkorahoituksella kustannetuista albumeista on jo muutamia esimerkkejä. Kaupallisesta valtavirrasta poikkeavaa indie-musiikkia tuottanut rumpali ja musiikkipedagogi Tomi Salesvuo sai mesenaatti.me-palvelun avulla lahjoituksia yli sadalta yksityishenkilöltä. Näin hän kasasi jopa 3 500 euron lisärahoituksen ensimmäisen albuminsa tuotantoon. Myös Helsingin Barokkiorkesteri HeBo keräsi viime loka-marraskuussa jopa 4600 euroa Bach-levytykseen. Levyn on tarkoitus ilmestyä kesällä 2015. Kampanjan tavoite oli saada lahjoituksia 4000 eurolla, joten tavoitteet toteutuivat hyvin.

Lahjoittaville faneille on luvassa porkkana.

Höveleille faneille on usein luvassa muutakin kuin lupaus albumista. Viime vuonna hevibändi Warmen tarjosi lahjoittajille joko tulevan albumin tai yhtyeen vanhoja soittimia. Lahjoittajan omistukseen on päätynyt esimerkiksi Janne Wirmanin käytössä Children of Bodomissa ollut kosketinsoitin. Warmen houkutteli lahjoittajia mukaan myös yhtyeen imagoon sopivilla erityislahjoilla, ”häröpaketeilla”, joista pääsivät nauttimaan kaikki 1000 euroa lahjoittaneet. Häröpakettiin kuului illanvietto yhtyeen kanssa Helsingissä – kaikilla herkuilla maustettuna tietenkin.

Jonna odottaa saavansa kerättyä albumiaan varten noin 8500 euroa. Joukkorahoituksella kerätyt varat menisivät esimerkiksi muusikoiden palkkioihin, miksaukseen ja jälkituotantoihin. Artisti uskoo, että summan kasaan saaminen tulee olemaan haastavaa, sillä joukkorahoitus on Suomessa kuitenkin vielä uutta. Jos summa ei täyty, Jonna aikoo käyttää kerätyt varat albuminsa esimarkkinointiin. Albumi ilmestyy, vaikka rahoitustavoite ei täyttyisikään.

Mitkä sitten ovat Jonnan porkkanoita? Lahjoittajille Jonna on päättänyt tarjota esimerkiksi sinkun ennakkokuunteluun digitallenteena ja lauluntunteja. Suurempia summia lahjoittavien on mahdollista saada Jonna jopa yksityiskeikalle omaan olohuoneeseen. Tuo keikka on hieman yli 500 euron arvoinen.

jaa artikkeli:Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Share on LinkedInPin on Pinterest


Kommentit on suljettu.