Palkkaa nuori

Uskaltavatko nuoret enää tavoitella unelmiaan, kun ystävät, vanhemmat, sukulaiset, opettajat ja naapurin Seija saavat vuoron perään kenkää?

Elämme sellaisia aikoja, että jokainen tuntee jonkun, joka on saanut viime vuoden aikana potkut. Eikä tämä ole mikään uusi ilmiö. Itse asiassa irtisanottujen määrä Suomessa on ollut kolmen viime vuoden ajan lievässä laskussa.

Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n mukaan vuonna 2012 Suomessa irtisanottiin 15 800 työntekijää. Viime vuonna vastaava luku oli 11 900. Työttömyys on silti kasvussa, joten yhä useammin irtisanotut eivät työllisty uudestaan.

Julkisessa keskustelussa puhutaan paljon siitä, kuinka leikkaukset ovat välttämättömiä, jotta taantuma kääntyy talouskasvuksi. Maallikolle ei ehkä aukea, miksi ensin annetaan läjä potkuja, jotta voidaan luoda lisää työpaikkoja.

Mutta tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole puhua talouspolitiikkaa.

On vähintään yhtä tärkeää pohtia, minkälaisena työelämä näyttäytyy niille, jotka oikeasti rakentavat tulevaisuuden Suomea. Siis nuorille.

Eri tutkimuksien mukaan noin puolet nuorista (15-29-vuotiaat) on huolissaan siitä, löytyykö heille töitä tulevaisuudessa. Myös suurin osa samasta ikäryhmästä uskoo, että pysyvästi työttömien osuus kasvaa lähivuosina.

Tässä vaiheessa tekisi mieli heittää hanskat tiskiin. Mitä järkeä on hakea opiskelemaan, kun koulutuksesta leikataan järkyttäviä määriä? Mitä järkeä on tehdä älyttömästi töitä vain saadakseen potkut?

Ei mitään. Juuri siksi osa lahjakkaista nuorista jättää leikin kesken. Lähtee Balille baarimikoksi, tekee apurahojen ja sossun tuen voimin vaikkapa taidetta, tai jättäytyy kokonaan yhteiskunnan ulkopuolelle.

Sinänsä kunnioitettavia valintoja nuokin, mutta kansantaloudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna menetämme valtavan määrän potentiaalia.

Asetelma on jokseenkin hullunkurinen, sillä työelämä muuttuu hirvittävää vauhtia ja karkeasti yleistettynä nuoret sopeutuvat muutoksiin ketterimmin.

Resurssien leikkaaminen tarkoittaa yleensä sitä, että pyritään ylläpitämään samoja toimintoja kuin ennen – pienemmällä väkimäärällä.

Vaikeassa taloustilanteessa tulisi keksiä uusia ansaintamalleja ja ideoita, joita syntyy palkkaamalla uusia ja intohimoisia tekijöitä.

Ilmainen vinkki kaikille yritysjohtajille: Palkkaa nuori ja kunnianhimoinen työntekijä – hän voi pelastaa sinunkin työpaikkasi.

JoskaTaajuus

Kuva: Riina Nygrén

Kirjoittaja on Taajuuden päätoimittaja, jonka kahden viikon välein ilmestyviä kolumneja voi lukea täältä.

jaa artikkeli:Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Share on LinkedInPin on Pinterest


Kommentit on suljettu.